dimarts, 22 d’abril del 2008

01.03. Situació Geogràfica

Situació de Croàcia (Font: Turisme de Croàcia)

La República de Croàcia, Republika Hrvatska en croata, és un país del centre d'Europa, situat al nord dels Balcans, a la costa nord-oriental del mar Adriàtic i a les portes de la Unió Europea, compartint la seva frontera septentrional amb Eslovènia i Hongria. Té una extensió de 56.542 km² i la seva població segons el cens de 2001 és de 4.436.460 habitants.

Mapa de tintes hipsomètriques de Croàcia (Font: Wikipedia)

En aquest mapa es poden diferenciar clarament quatre zones. Istria, al nord-oest (amb la ciutat de Pazin com a capital), és administrativament un comptat i geogràficament un territori diferenciat del seu entorn per ser una península amb forma de piràmide invertida, caracteritzada per alçades poc importants i un relleu ondulat. A l'est d'Istria trobem la zona més elevada del país, corresponent a l'extrem septentrional dels Alps Dinàrics. La branca nord del boomerang que descriu la silueta de Croàcia és la regió de la capital, Zagreb, i Eslavònia, la zona més plana del país, corresponent a la planície del Danubi. I finalment, tenim la Dalmàcia, objecte d'aquest monogràfic, que inclou la zona compresa entre les carenes dels Alps Dinàrics que fan de frontera amb Bòsnia-Herzegovina, i la costa, corresponent a l'extrem meridional de Croàcia.

Imatge satèl·lit de la costa meridional croata (Font: Google Earth)

Dels 5.835 km de costes que té Croàcia, la part més accidentada correspon a Dalmàcia. Amb aquesta imatge de satèl·lit es pot veure la predominància de material sedimentari plegat, corresponent als Alps Dinàrics, i multitud d'illes emergint paral·leles a les valls continentals. Aquestes illes van quedar aïllades de la part continental en gran part a causa de la inundació de valls. Les més grans són Brač (396 km²), Hvar (297 km²), Korčula (279 km²), Dugi Otok (114 km²), Mljet (98 km²), Vis (89 km²) i Lastovo (46 km²).

1 comentari:

aleix bonet ha dit...

adoro el teu blog.... m'ha sigut molt útil per fer un treball!!

perquè és molt difícil trobar imformació de dalmàcia i del dàlmata encara més!!

gràcies