diumenge, 20 d’abril del 2008

06.01. La xarxa de ferries Jadrolinija

Jadrolinija és la companyia de transport martítim de passatgers i vehicles més important de Croàcia. Va ser fundada a Rijeka el 1947, com a successora de diverses companyies i petits propietaris existents des del 1972. El propòsit principal de Jadrolinija és connectar els principals centres urbans costaners de Croàcia amb les nombroses illes i altres ports de l'Adriàtic. El volum de passatge i de vehicles transportat té un caràcter fortament estacionari, lligat estretament a la indústria turística.

Al 2007 es van transportar 9.400.000 viatgers i 2.420.00 cotxes a través dels 56 vaixells que formen la flota: 5 ferries grans de passatgers per a les rutes més turístiques i les internacionals, 37 ferries per a transport local de viatgers, 8 catamarans, 1 hidrobus i 5 vaixells convencionals. Per a l'estiu del 2008 hi ha programades unes 500 sortides diàries, amb servei les 24 hores en les rutes més demandades.

Ferry de la línia Rijeka - Dubrovnik atracant a l'illa de Korčula (Foto: Xavier Lujan)

La xarxa de Jadrolinija es pot dividir bàsicament en tres grans grups: les rutes internacionals, la gran ruta nacional, i les rutes regionals. Les rutes internacionals connecten els ports italians de Bari, Pescara i Ancona amb els ports croates de Zadar, Split i Dubrovnik. La gran ruta nacional és la relació Rijeka - Dubrovnik passant per Zadar, que cobreix les principals ciutats de la costa de Croàcia.

Principals rutes de llarga distància de Jadrolinija (Font: Jadrolinija)

A més d'aquestes rutes de llarga distància, la xarxa es complementa amb vuit petites xarxes de línies locals, enllaçant els principals ports continentals amb les illes de la seva àrea d'influència. Així, a Dalmàcia, les xarxes locals més importants són les de les illes al voltant de Split i Dubrovnik. Des de Split existeixen les línies Split - Trogir - Drvenik Mali, Split - Rogač, Split - Milna, Split - Supetar, Split - Bol - Jelsa, Split - Vis, Split - Stari Grad i Split - Hvar - Vela Luka.

Xarxa local de ferries de l'àrea de Split (Font: Jadrolinija)

És pot dir que Jadrolinija forma part del paisatge de Dalmàcia i, en moltes de les illes, el moment més frenètic del dia és quan arriben i marxen els ferries. La població local es treu un bon sobresou llogant habitacions a les seves cases als turistes acabats d'arribar en el ferry de Jadrolinija i és molt comú veure molta gent oferint habitacions privades als ports. En algunes poblacions molt turístiques, com per exemple a Dubrovnik, l'allau d'oferiments és brutal.

Gent oferint habitacions al port de Dubrovnik (Foto: Xavier Lujan)

Per a més informació sobre la companyia i les seves rutes: http://www.jadrolinija.hr